Usein kysyttyä

Yleiseen käyttöön liittyvät kysymykset

Voiko konetta käyttää muutkin kuin yksi käyttäjä? Miten teen tunnuksen esimerkiksi muille perheenjäsenilleni?

Lukiolaiskannettavalle voidaan kirjautua www.lukiolaiskannettava.fi-sivustolla luoduilla tunnuksilla. Tunnuksen luonti tapahtuu valitsemalla sivuston yläosasta linkki Luo tunnus. Lukiolaiskannettavan pääkäyttäjä voi hallinnoida sitä ketkä www.lukiolaiskannettava.fi-sivustolla luoduista tunnuksista hänen laitteelleen pääsevät kirjautumaan. Pääsyoikeuksien hallinnointi tapahtuu kirjautumalla kannettavalle pääkäyttäjän tunnuksella ja valitsemalla Menu > Kannettavan asetukset.

Olen unohtanut salasanani enkä pääse kirjautumaan Lukiolaiskannettavalleni. Miten voin palauttaa salasanani?

Unohtuneen salasanan voi vaihtaa menemällä millä tahansa internetissä olevalla laitteella (Esim. Lukiolaiskannettavan vierastunnus, puhelin, tabletti jne.) osoitteeseen http://lukiolaiskannettava.opinsys.fi-osoitteeseen, valitsemalla vaihda salasana ja seuraamalla ohjeita. Salasanan vaihdon jälkeen koneen tulee olla yhteydessä internetiin, että salasana päivittyy laitteelle.

Voinko kuunnella musiikkia Spotifyllä?

Kyllä voit! Voit asentaa virallisen Spotify-sovelluksen lukiolaiskannettaville Kannettavan asetukset-sovelluksen avulla. Valitset vain Menu > Kannettavan asetukset. Lisäksi voit halutessasi kuunnella Spotifyä internetselaimella osoitteesta: https://play.spotify.com/.

Toimiiko Netflix?

Netflix toimii suoraan kun käytetään Lukiolaiskannettavilla olevaa Google Chrome-selainta.

Toimiiko Lukiolaiskannettavalla MTV Katsomo?

Kyllä, kun käytät Googlen Chrome-selainta. MTV Katsomo on siirtänyt sisältönsä käyttämään ns. HTML5-tekniikkaa sekä kopiontisuojausta joka toimii Googlen Chrome-selaimella. Mozilla Firefoxilla Katsomon käyttö ei siis onnistu. Lisätietoja: http://www.katsomo.fi/#!/ohjeet.

Toimiiko Lukiolaiskannettavalla Chromecast?

Chromecast ei ole tuettu ominaisuus, mutta se on mahdollista saada toimimaan asentamalla Chromecast-liitännäinen Google Chrome tai Chromium -selaimiin.

Voinko katsoa ohjelmia Youtube, Ruutu.fi, Yle Areena tai Ylen Eläväarkisto-palveluista?

Kyllä, kyseiset palvelut toimivat moitteetta Lukiolaiskannettavalla.

Toimivatko Facebook, Instagram ja Twitter?

Kyllä, kyseiset palvelut toimivat millä tahansa nettiselaimella.

Saako Lukiolaiskannettavalle iTunes-ohjelmistoa?

iTunes-ohjelmistosta ei ole julkaistu Linux-versiota emmekä voi valitettavasti siten tukea sen käyttöä.

Lukiolaiskannettavaan liittyvät tekniset kysymykset

Tarvitsenko koneeseen SIM-kortin?

Lukiolaiskannettavan käyttöön et tarvitse SIM-korttia. Tämän hetkisissä kannettavamalleissa ei ole paikkaa SIM-kortille. Mikäli tarvitset mobiiliyhteyttä, voit jakaa esimerkiksi puhelimesi data-liittymän Lukiolaiskannettavalle, asettamalla puhelimen Wifi-tukiasematilaan.

Miten koneelle saa nettiyhteyden?

Lukiolaiskannettava tukee kahta internet-yhteystyyppiä. Internet-yhteys voi olla joko langaton Wifi-/Wlan-yhteys tai kiinteälankayhteys (rj45-kaapeli esimerkiksi suoraan ADSL-modeemista). Internet-yhteys voi olla esimerkiksi kodin normaali internet-liittymä tai esimerkiksi koulun langatonverkko.

Mikä Linux-jakelu Lukiolaiskannettavassa on käytössä?

Lukiolaiskannettavan Opinsys-käyttöjärjestelmä perustuu Ubuntu 14.04 (32 bit) julkaisuun.

Onko Opinsysillä pääsy minun tietokoneeseeni ja tietoihini?

Lukiolaiskannettava muodostaa salatun vpn-tunneliyhteyden Opinsysin pilvipalveluihin. Yhteyttä käytetään ensisijaisesti laitteen asetusten ja päivitysten välittämiseen Lukiolaiskannettavalle. Opinsysillä ei ole oletuksena pääsyä Lukiolaiskannettavalle tai käyttäjän tietoihin. Laitteen pääkäyttäjän on kuitenkin mahdollista sallia Opinsysille pääsy koneelleen esimerkiksi tukitilanteessa.

Jos Lukiolaiskannettavan käyttöjärjestelmä on avointa lähdekoodia, niin mistä löydän Opinsysin lähdekoodit?

Opinsysin kaikki avoimenlähdekoodin kehitystyö ja lähdekoodit löytyvät Githubista.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Miksi ette suosittele laitetta viihdekäyttöön? Mitä siitä puuttuu?

Siitä ei sinänsä puutu mitään erityistä. Kehitämme ja testaamme sitä ja sen ohjelmistoja opiskelutarpeita ajatellen ja muun käytön tarpeet ovat toissijaisia. Pyrimme kuitenkin siihen, että tavalliset Internetin viihdepalvelut toimivat. Otamme oikein mielellämme vastaan toiveita ja kommentteja. Kysy ihmeessä, jos jokin tietty palvelu kiinnostaa sinua. Ohjelmistojen valinta ja säätäminen tehdään opiskelua varten. Samoin laitteet on valittu opiskelun vaatimuksiin sopiviksi. Esimerkiksi pelaamiseen tarvittavia ominaisuuksia emme ole ottaneet huomioon, koska ne ovat ristiriidassa pitkän akun keston ja pienen koon kanssa. Yhdessä pelaamiseen tarvittavan tehon kanssa hinta nousisi kohtuuttomaksi.

Kuka voi hankkia lukiolaiskannettavan?

Lukiolaiskannettavan voi ostaa kuka tahansa lukiolainen. Tilauksia voi tehdä myös kimppatilauksena. Esimerkiksi opiskelijakunnat voivat järjestää kimppatilauksia ja samalla saada korvauksen myydyistä Lukiolaiskannettavista opiskelijakunnalle tai vastaavasti opiskelijoille alennuksen.

Minulla on jo tietokone. Pitääkö minun ostaa uusi?

Jos sinulla on jo kannettava tietokone, tarkista, soveltuuko se sähköisiin ylioppilaskokeisiin. Lukiolaiskannettava voi auttaa sinua, jos sinulla ei ole kannettavaa tai haluat varmistaa koneen soveltuvuuden opiskelukäyttöön. Lukiossa voit hyödyntää myös puhelintasi. Se kulkee aina mukana ja saat sen heti käyttöön. Tarpeen tullen sillä voi tehdä lähes kaikkea, mutta kosketusnäytöillä kirjoittaminen on hidasta. Kunnon näppäimistö ja kymmensormijärjestelmän osaaminen antavat sinulle etumatkaa sähköisissä ylioppilaskokeissa.

Miten tilaan sen, jos lukiollani on Opinsys-sopimus?

Tilaat sen verkkokaupasta. Kysy alennukseen oikeuttavasta koodista koululta. Koodi syötetään verkkokauppaan tilauksen yhteydessä.

Voinko tilata lukiolaiskannettavapaketin, vaikka lukioni ei ole Opinsysin asiakas?

Voit. Lukiolaiskannettavapaketit ovat kaikkia lukiolaisia varten. Paketti sisältää suoran tukisopimuksen laitteen käyttöön ja ylläpitoon eikä erillistä koulun sopimusta tarvita.

Olen lukion opettaja. Voinko tilata lukiolaiskannettavan?

Voit. Verkkokaupasta niitä voi tilata vapaasti.

Lukiolaiskannettava näyttää kalliilta. Yritättekö höynäyttää ymmärtämättömiä ostajia?

Lukiolaiskannettavapaketti on muutakin kuin laite. Saat laitteen lisäksi ohjelmistot ja niihin päivitykset koko lukioajaksi ja lisäksi laitevalmistajan laitehuoltosopimuksen. Kaupoissa / verkkokaupoissa on perushintaan tarjolla pelkkä tietokone.

Laite ei välttämättä ole sama. Osa laitteista on eri tavalla varustettu kuin vakiomallit, joita useat liikkeet myyvät. Olemme tehokkaammissa malleissa korvanneet tavalliset kiintolevyt ns. ssd-levyillä, jotka ovat hieman tavallisia kalliimpia. Niiden ansiosta laite käynnistyy hyvin nopeasti. Joissain laitteissa voi myös akuissa olla erilaisia versioita. Myymiimme laitteisiin akut on valittu niin, että tavanomaisessa käytössä laitetta voi käyttää päivän ilman lataamista välillä.

Lukiolaiskannettavani meni rikki. Mitä teen?

Ota yhteys tukeemme. Laitteen korjaus järjestetään sen kautta. Valmistajien huoltosopimukset kattavat korjaukset kolmeksi vuodeksi. Akkujen normaalia kulumista ne eivät korvaa.

Voiko lukiolaiskannettavia tilata opiskelijakunnan kautta?

Voi. Katso lisätietoa opiskelijakunnille suunnatulta Lukiolaiskannettava-sivulta.